شیوه ی مطالعه ی دروس کنکور سراسری برای کنکوریهای 92
توسط رتبه ی 5 کنکور سراسری سال 1389

سعید تجریشی
رتبه 5 کنکور سراسری سال 89
شيوهي مطالعه براي كنكوريهاي ۹۱
مباحث مربوط به شيوهي مطالعه به چند قسمت تقسيم ميشوند:
االف) پيش از كلاس: پيشمطالعهي مطلبي كه دبير ميخواهد درس بدهد: سعي كنيد حتما قبل از كلاس نگاهي سطحي و سريع به مطالبي كه احتمالا دبير قرار است درس بدهد بيندازيد. اين كار باعث ميشود سر كلاس درس را خيلي بهتر بفهميد.
ب) داخل كلاس: از مطالبي كه دبير در كلاس تدريس ميكند، نتبرداري كنيد. حتما در كلاس خيلي خوب گوش كنيد و سعي كنيد جاي مناسبي بنشينيد . سوالات خود را از دبير بپرسيد. گوش كردن سر كلاس خيلي مهم است و اگر در كلاس ياد بگيريد، گام خيلي مهمي برداشتهايد.
ج) بعد از كلاس: مطالب زير مربوط به مطالعهي كلي بعد از تدريس ميباشد كه جلوي هر كدام سعي كردم مقداري توضيح مختصر بنويسم تا زياد طولاني نشود. اگر سوال داشتيد در پايين صفحه بپرسيد.
۱. مطالعهي عميق و مفهومي در چند مرحله:
مرحلهي ۱: نگاه روزنامهوار به مطالب
مرحلهي ۲: خط كشيدن زير مطالب مهم و حاشيهنويسي
مرحلهي ۳: طرح سوال براي خودمان
مرحلهي ۴: مطالعهي عميق و پاسخ به سوالات خودمان
مرحلهي ۵: حل مثال و تمرين
اگر ميخواهيد بهصورت ايدهآل درس خوانده باشيد، خوب است كه ۵ مرحلهي بالا را انجام دهيد كه البته زمان زيادي از شما ميگيرند. اما تنها راه مطمئن و ماندگار براي يادگيري همين راه است.
۲. وقتي به خانه رسيديد و بعد از استراحت، درس هر روز را همان روز بخوانيد (مخصوصا درسهاي رياضي و فيزيك) همان روز تعدادي تمرين و تست آموزشي نيز حل كنيد اما در دروس عمومي حدود ۲ روز بعد شروع به تستزني كنيد تا دوباره برايتان مرور شود و خود را بهتر سنجيده باشيد.
۳. اصلا فكر نكنيد كه بايد يك مفهوم درسي را در يك روز كامل كنيد. حتما مطالعه و حل تمرينهاي يك مبحث را چند روز طول دهيد تا بهتر برايتان تثبيت شود.
نكته: اگر يك مبحث، مطالب مرتبط با پايه دارد، اگر بتواندي درسهاي پايه مرتبط را هم بخوانيد، خيلي بهتر خواهد بود. البته سعي كنيد حتما اين مطلب را در برنامهي از پيش تعيينشده لحاظ كنيد كه دچار كمبود وقت نشويد.
۴. در ابتداي شروع مطالعه، حدود ۱۰ دقيقه خلاصهي مطالب متصل قبلي را نگاهي بيندازيد تا مرور كوتاهي شود و مطلب جديد را سريعتر ياد بگيريد. براي اين كار ميتوانيد از خلاصه (اگر داريد) استفاده كنيد.
تذكر: بعد از مطالعهي عميق يك مفهوم بايد شروع به خلاصهنويسي كنيد. شيوهي اين كار در مقالهاي جداگانه داخل سايت و كتاب «چگونه تكرقمي شدم؟» هست. با خلاصهبرداري و تكرار مطالب قبلي است كه به تسلط ميرسيد.
۵. بعد از خلاصهبرداري و به تسلط رسيدن و تست كافي زدن، لازم است از خودتان آزمون خانگي (ارزيابي) از آن مطلب خاص بگيريد. يعني حدود ۲ تا ۳ هفته بعد از زدن تستهاي آموزشي يك فصل يا يك بخش.
۶. در نهايت و بعد از گذشتن چند ماه و خواندن خلاصهها، بايد آنقدر خلاصهها را خوانده باشيد كه به تسلط كافي برسيد. در اين مرحله بايد از خودتان آزمون بگيريد و جمعبندي كنيد و بار ديگر خلاصهها را تكرار كنيد.
د) نكات كلي: اين نكات كلي است كه بايد در تمامي مراحل مطالعه، آنها را رعايت كنيد:
۱ ـ يادگيري و مطالعهي شما بايد فاصلهدار باشد. مثلا اگر ميخواهيد ۳ ساعت فيزيك بخوانيد، آن را به ۲ تا ۳ زمان مختلف تقسيم كنيد و بين آنها استراحت كنيد و حين استراحت به موضوع مطالعه فكر نكنيد. حتي اگر اين ۳ ساعت را بين ۲ تا ۳ روز پخش كنيد هم خيلي خوب خواهد بود. مثلا يك فصل بزرگ را به بخشهاي كوچكتر تقسيم كنيد و هر بخش را در يك زمان خاص مطالعه كنيد (مثل سيستم كتاب فار).
۲ ـ ترجيحا درسهاي رياضي و فيزيك را در وسط صبح و بعدازظهر كه ذهن روان است مطالعه كنيد.
۳ ـ درسهاي عمومي و اختصاصي را كنار هم بخوانيد. مثلا يكي در ميان يا هر جور كه فكر ميكنيد، ولي اينطور نباشد كه مثلا ۳ درس اختصاصي را در يك روز پشت هم بخوانيد.
۴ ـ بيشتر با ذهن مطالعه كنيد نه با چشم و سعي كنيد چيزي كه ميخوانيد را در ذهن تجسم كنيد.
نكته: فقط از يك كتاب كمكآموزشي بهعنوان كتاب اصلي مطالعه و تمرين استفاده كنيد تا دچار سردرگمي نشويد. بعدها براي افزايش تسلط اگر خواستيد ميتوانيد كتابهاي تست ديگري هم استفاده كنيد ولي فعلا فقط منبعتان همين ۱ كتاب باشد.
حتما حين يادگيري مراحل زیر را دنبال كنيد:
(۱) ادراك: درك مطلبي كه دبير در كلاس آموزش ميدهد.
(۲) تثبيت: مطالعهي عميق و انجام تمرين در حد لازم.
(۳) تسلط: خلاصهبرداري و تكرار مطالب قبلي و تست.
(۴) ارزيابي: برگزاري آزمونهاي خانگي و آموزشگاهي بعد از انجام تست آموزشي.
(۵) جمعبندي: تكرار خواندن خلاصهها و گرفتن آزمون پس از گذشت يك دوره (مثلا ۳ ماه)
* تذكر: در مقالههاي جداگانه شيوههاي مرور و تستزني و خلاصهبردار و ... توضيح داده شده است.
با اميد موفقيت شما عزيزان
سعيد تجريشي ـ تابستان ۱۳۹۰